Ден преди трагедията в Бургас, при която живота си загубиха двама

...
Ден преди трагедията в Бургас, при която живота си загубиха двама
Коментари Харесай

Ден преди трагедията в Бургас: Сириецът Омар разучил пътя с друг автобус

Ден преди нещастието в Бургас, при която живота си изгубиха двама смели български служители на реда, сирецът Омар Мохамед Аднан е разучил целия маршрут – от Харманли до Странджа и Бургас, шофирайки различен рейс, който обаче е аварирал край местността „ Пода “. Това е открило следствието, което стартира да разплита гордиевия възел на каналджиите.

В ранните часове на 24 август, сряда, Омар още веднъж е карал, но рейсът издал багажа минута-две след слизането от пътния възел Крайморие, това оповестиха от Флагман.

Сириецът, който твърди, че е на 15 години, само че очевидно наподобява най-малко на 22-23 години, се е обадил на собствен съотечественик, който е пристигнал след няколко часа да го прибере от Бургас. 

Полицията е издирила и индивидът, който групата е наела за навигатор. Става въпрос за Валентин Атанасов от Харманли, на който били платени 150 лв., за да съпровожда Омар с рейса до Бургас и назад. Валентин към този момент е разпитан пред арбитър.

Идеята била сириецът да разучи деликатно целия маршрут, с цел да няма изненади, когато би трябвало да транспорти незаконните мигранти.

След като рейсът обаче издал багажа, той безусловно бил изоставен на отбивката, а Омар и негов съотечественик отишли в Харманли и купили първия вероятен автобус – платили 6 хил.евро, без да се пазарят на локален търговец за изваден от приложимост рейс.

Сложили са крадените нидерландски номера и в късните часове на 24 август поели към Странджа. След като са качили 48-те незаконни мигранти те са подминали екипите на Гранична полиция на най-малко три места. Преследването е траяло 25 км.

На очи бият няколко фрапантни неточности на граничарите:

Защо не са създали обсада в сърцето на Странджа, с цел да спрат рейса?

Какво им е попречило да го блокират на пътния възел „ Крайморие “, където би трябвало да направи завой на 120 градуса и да понижи до 30-ина км?

Защо не е спрян на входа на града, след като са открили, че е дезертьор и са го позволили до сърцето на Бургас?

Гранична полиция въпреки всичко подава сигнал до ОД на Министерство на вътрешните работи в Бургас, че преследва рейс. Включват се няколко екипа включително и на починалите служители на реда Йордан Илиев и Атанас Градев. Те правят така наречен “полицейска отцепка “ като по учебник – подават сигнал и се пробват да вкарат рейса с дясната лента Билковата аптека и по-късно различен екип да го блокира.

Сириецът Омар обаче е същински терорист и освен не понижава, само че и усилва скоростта преди конфликта, сочат свидетелските показания. Днес той твърдеше, че набил спирачки, само че те не хванали, което си е чиста неистина.

След конфликта, сириецът е съумял да избяга в паниката. Стигнал до магазин в ж.к. “Братя Миладинови “, купил си вода и помолил магазинерката да му извика такси. На бакшиша споделил единствено „ Трен, влак! “, платил му 5 лв. и отишъл до гарата. Качил се на трен с желанието да стигне до Харманли и да се прибере в бежанския център, като че ли нищо не се е случило, само че се объркал и слязъл в Първомай, където бе арестуван.

Още в първите часове след случая от полицията разкриха, че са наясно с местоположението на Омар и е въпрос на време да го арестуват.

В същото време сириецът от самото начало очевидно се пробва да прати за зелен хайвер проверяващите. Той твърдял, че не знае кой е настойникът на канала за трафик. Трябвали му пари, с цел да вкара в България фамилията си, което в този момент било в бежански лагер в Турция. Познавал човек от центъра в Харманли, за който всички знаели, че се занимава с противозаконна активност, само че по име не го знаел, единствено по физиономия.

Точно той го свързал с незнаен мъж, пребиваващ в Турция. Омар твърди, че и това име не знаел. Въпросният необут на трафика му телефон и изпращал през избран период посоката на придвижване, което също е неистина. 

Пари също не бил вземал, щял да получи, когато транспорти мигрантите до крайната точка. Коя е тя обаче – не знаел, тъй като не бил получил информацията.

Въпреки пречките, които той е основал, следствието напредва и на следващия ден пред съда ще бъдат изправени двама от съучастниците му в трафик на бежанци. Отново става въпрос за сирийци, за които ще се желае непрекъснат арест. Мерките им за неотклонение ще се гледат в Районния съд на Бургас.

Както писахме, наблюдаващият прокурор Димитър Узунов е издирил документи, в които имало фрапантно разминаване в годините на Омар. Още при незаконното си влизане в България той показал, че е роден на 24 март 2007 година. Проверка от отдел " Миграция " по традиция не се прави, а изказванията се одобряват за факт. Много от незаконните лъжат, с цел да излязат малолетни и да имат своите привилегии, в това число протекция от закона при осъществяването на закононарушения.

Няколко месеца по-късно обаче Омар е подал напълно друга година и дата на раждане, което демонстрира, че очевидно е „ не запомнил “ рождената си дата. „ Предстои да установим дали става въпрос за техническа неточност или за нещо друго. Повече на този стадий не бих желал да разкрия. Оставете ни да работим! Скоро ще имаме резултат “, сподели прокурорът Димитър Узунов пред Флагман.бг. На наш въпрос дали се разисква осъществяването на ДНК тест, с цел да се откри възрастта на Омар, той многозначително отговори, че са дадени рекомендации в тази посока.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР